Nákupní košík: 0 položek | 0 ,– Kč Zobrazit košík

Správné servírování šampaňského

Chcete zaujmout hosty a naučit se servírovat šampaňské jako pravý sommeliér? Správné podáváni šampaňského – to není jen umět otevřít láhev, tak aby v ní zůstal obsah. Je zapotřebí mnoho jiných věcí.

Co budete potřebovat?

  • příručník (bílý látkový ubrousek)
  • číšnický nůž
  • podšálek na korek
  • skleničky na šampaňské
  • degustační sklenku
  • nádobu na led s podstavcem, případně s podložkou (dezertní talíř s ubrouskem)

Postup

Před samotným servírováním musíte zabezpečit, aby byla láhev skladována na chladném a tmavém místě.

Správná teplota pro servírování šampaňského je 5 °C. Tato teplota je důležitá pro co nejlepší vjem a také snížení velkého tlaku v láhvi. Proto si připravte nádobu s kostkami ledu a vodou. Voda Vám ulehčí vložení mezi kostky a zabezpečí lepší ochlazování. Pokud máte nádobu bez podstavce, položte ji na dezertní talíř s ubrouskem, který bude zachytávat vysráženou vodu.

Při podávání můžete hostům něco říct o podávaném šampaňském – vysvětlit rozdíl mezi pravým šampaňským a sektem, uvést ročník, zbytkový cukr, odrůdové složení nebo jinou zajímavost.

Do levé ruky si připravte příručník – bude zachytávat kapky vody stékající z láhve. Pravou rukou vyjměte láhev z nádoby s ledem a chyťte ji příručníkem v levé ruce tak, aby hosté viděli etiketu na láhvi a mohli si přečíst údaje na ní – servírujete přeci šampaňské. Poté umístěte láhev zpátky do nádoby s ledem.

Levou rukou držte láhev za vrch tak, aby jste mohli pravou rukou naříznout nožem kapsli obalující korek. Ořízněte kapsli a odložte ji na připravený podšálek. Láhev vyjměte z nádoby a osušte příručníkem.

Znovu vyjměte láhev z nádoby a osušte ji příručníkem. Kvůli bezpečnosti držte láhev v 45° úhlu směrem od hostů. Láhev držte levou rukou za hrdlo tak, aby jste palcem zabezpečovali korkový špunt. Pravou rukou uvolněte drátěný košíček zajišťující špunt. Košíček odložte na podšálek ke kapsli.

Pravou rukou držte láhev za dno a levou rukou držte špunt. Láhev otevřete tím, že špunt otáčíte jedním směrem a láhev druhým. Pokud jste vše udělali správně, otevření by nemělo být téměř slyšet. Korkový špunt zkontrolujte zrakem a čichem. Můžete ho dát zkontrolovat hostům – na špuntu pravého šampaňského bývá uveden výrobce, označení oblasti, atd. Poté korek odložte na podšálek.

Nalijte si trochu šampaňského do své degustační sklenky, přivoňte a ochutnejte. Je-li vše v pořádku můžete pokračovat v podávání. Podle objemu skleniček nalívejte do jedné poloviny, maximálně však do tří čtvrtin. Skleničky servírujte podle bontónu – nejdříve dámám, poté význačným osobám, atd. Nakonec láhev vrátíme do nádoby na chlazení.

Podšálek s korkovým špuntem, košíčkem a kapslí necháme na stole a sklidíme ho až spolu s prázdnými sklenkami.

  • Mapa stránek
  • Obchodní podmínky
  • Kontakt
  • Nahoru
  • © 2010—2019 www.pravesampanske.cz